Home
Van Start
ICA-kompas
ICA-principes
De 7 ICA-principes
Overzicht
1. Vrijwillig en open lidmaatschap
2. Democratische controle door de leden
3. Economische participatie door de leden
4. Autonomie en onafhankelijkheid
5. Onderwijs, vorming en informatiestrekking
6. Samenwerking tussen coöperaties
7. Aandacht voor de gemeenschap
Geschiedenis
Handen uit de mouwen
Coöperatief ondernemen
Overview
Kennistest coöperatief ondernemen
Coöperatief Vlaanderen
Syntheserapport
Woordenlijst
Self-Scan
Inspiratie
Toekomsttraject
Verslag
Ondersteuning
Mijn Account
De Natuurfrituur
Enkel de velden met een * zijn verplicht
Naam organisatie
Adres
Rechtsvorm
Ander
Ondernemingsnummer (enkel cijfers invullen)
Jaar van oprichting (enkel cijfers invullen aub)
Type coöperatie
Omzet laatste boekjaar (enkel cijfers invullen aub)
Aantal VTE in dienst
Aantal vennoten (bij benadering - enkel cijfers invullen aub)
Conctactpersoon, naam
Contactpersoon, functie
Contactpersoon, e-mail
Contactpersoon, telefoon/GSM (enkel cijfers invullen aub)
Omschrijf de missie en de doelstelling van uw coöperatie.
DNF heeft twee duurzame doelen. De ecologische doelstelling is de promotie van duurzame voeding, oa via een frituur concept. De sociale doelstelling is creatie van jobs voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De winst is slechts een middel tot de realisatie van deze maatschappelijke doelen.
Beschrijf kort de ontstaansgeschiedenis van uw coöperatie.
Naar aanleiding van het bestaan van een rijdende frituur die biologisch en ongeveer veggie wou cateren, maar er niet in slaagde te blijven bestaan, heb ik een business case geschreven en samen met twee kompanen de coöperatie opgericht. Het is deze coöperatie die het handelsfonds van de oorspronkelijke initiatiefnemers heeft overgenomen, inclusief de huidige rondrijdende frituur. Ondertussen werken wij uitsluitend biologisch en vegetarisch, werken we zo ecologisch mogelijk en zetten in op sociale meerwaarde. Er is een continue werving van coöperanten om zodoende de burgers te betrekken bij het creëren van lokale economische veerkracht door middel van coöperatief mede eigenaarschap van de eigen dienstverleners/productiemiddelen. Bovendien is de horeca bij uitstek een sector voor de creatie van niet delocaliseerbare jobs voor mensen met een arbeidshandicap.
Waarom heb je voor het coöperatieve vennootschapsstatuut gekozen?
Voor mij is de coöperatie niet louter een vennootschapsvorm, maar een manier om maatschappelijke doelen te realiseren op een werkelijk duurzame manier. Niet alleen de producten en diensten duurzaam maken, maar ook alle processen van bestuur en financiën moeten ook beantwoorden aan criteria die de reflectie zijn van een echte paradigmashift.